Solicita Consultanta

Contactati-ne chiar azi la nr de tel 0356 463 766 sau prin email: office@deltapres.ro

 

16 ani de experienta

Va oferim solutii competitive, calitative si sigure in domeniul aerului comprimat.

Eficienta Energetica, recuperare energie compresoare

Descriere Produs
In timpul procesului de comprimare al aerului in compresoarele cu surub, un procent ridicat de energie este transformata in caldura. Intr-un compresor cu surub efecient aceasta caldura nu este pierduta, ci este folosita in alte aplicatii pentru a economisi energie.
70% pana la 80% din energia necesara pentru a opera un compresor, poate fi recuperata si utilizata.
 
Exista două modalitati principale de recuperare a caldurii din compresoarele cu surub:
  • Utilizarea fluxului de aer cald de racire al compresorului
  • Utilizarea caldurii din circuitul de ulei al compresorului
 
Utilizarea energiei din aerul cald de racire al compresorului:
In figura 1 se prezinta diferitele fluxuri de caldura dintr-un compresor cu surub racit cu aer cu injectie de ulei (cu ungere).
Caldura generata de motorul electric de antrenare, radiatorul de ulei si de aer al compresorului se regaseste intr-un curent de aer cald care poarta aproximativ 94% din caldura generata de compresor si parasesc compresorul. Acest flux de aer cald poate fi folosit la incalzirea incaperilor sau a halelor de productie, depozitare.
Pentru utilizarea acestui flux de aer cald este necesar sa fie montat o tubulatura de refulare conectata la iesirea aerului de racire al compresorului. Figura 2 prezintă un exemplu de astfel de sistem. Acesta este cel mai simplu mod pentru recuperare de energie rapid si cu costuri investitionale minime. Energia recuperata se evidentiaza iarna prin reducerea energiei necesara in incalzirea halelor sau incaperilor.
 
Utilizarea energiei din circuitul de ulei al compresorului:
Recuperare caldurii uleiul cald, se face prin intermediul unui schimbator de caldura, montat pe circuitul de ulei al compresorului. Avantajul este ca aceasta caldura este preluata din cel mai cald punct al circuitului si deasemenea de la cel mai fierbinte mediu din interiorul compresorului (uleiul).
Se poate astfel incalzi apa pana la o temperatură de până 70 °C, care pot fi utilizata in alte locuri. De asemenea aceasta apa calda poate fi folosita in sistemul de incalzire central, reducand astfel consumul de gaz, combustibil lichid sau solid folosit in centrala.
Aceasta recuperare a energiei este eficienta 100% la compresoarele care functioneaza in regim de exploatare de > 80 %, astfel ca temperatura uleiului sa fie de peste 70 °C.
 
In figura 3 prezentam un tabel comparativ cu posibile economii atunci cand se utilizeaza un sistem de recuperare a caldurii din circuitul de ulei al compresorului. Potentialul de economisire a fost calculat pentru 1 schimb cu 2.000 ore de functionare efectiva (compresorul debiteaza aer) in care recuperarea caldurii efectuata iarna (1000 h).
In cazul unei aplicatii in care caldura recuperata este utilizata pe perioda a 3 schimburi pe tot parcursul anului, potentialul de economisire este de pana la 6 ori mai mare.
In cele mai multe cazuri, investitia pentru sistemul de recuperare a caldurii, se recupereaza dupa un timp foarte scurt. Cand se construieste o statie noua de compresoare un sistem de recuperare a caldurii din compresoare trebuie luat în considerare de fiecare data. Asta ar insemna de asemenea ca statia de compresoare sa fie amplasata cat mai aproape de locul de utilizare al caldurii recuperate.
 
Sistemul de recupere a energiei din caldura, din circutul de ulei al compresorului cu surub, extern, BOGE DUOTHERM
Acest sistem poate duce la recuperari de pana la 72 % din energia utilizata de catre compresor si care se regaseste sub forma de caldura si poate fi utilizata pentru incalzirea apei calde menajere sau pentru incalzire.
DUOTHERM este un sistem care permite si retehnologizarea compresoarelor cu surub existente (indiferent de producator) cu un sistem de recuperare a caldurii. El contine un schimbator de caldura dimensionat generos, de inalta calitate, este legat in cativa pasi simpli la circuitul de ulei al compresorului cu surub, precum si la circutul de apa al clientului, oferind astfel apa calda gratuit. Prin schimbatorul de caldura ulei-apa poate fi recuperata pana la 75 % din energie reducand astfel costurile si protejand mediul inconjurator.
 
AVANTAJELE sistemului BOGE DUOTHERM:
  • aplicabilitate universala
  • DUOTHERM este disponibil în cinci variante constructive: Se poate folosi in compresoare cu surub (elicoidale) cu ungere (cu injectie de ulei) cu puteri instalate de la 7,5 la 110 kW.
  • In plus fata de seria BOGE de la C10 si S150 se pot folosi si la compresoarele cu surub ale altor producatori incorporate sau adaptate.
  • Compact, spatiu redus de montaj 700 x 700 x 380 mm 
Specificatii Tehnice
Copyright Delta Pres © 2024 - Toate datele si informatiile prezente pe acest site sunt proprietatea Delta Pres srl care este marca inregistrata. Web Design by Webstage Timisoara